Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 30 kwietnia 2024 10:59
Reklama
Reklama Baner reklamowy - warsztat samochodowy - pogotowie

Gmina Kodeń: Rodzinna pasja znajdowania starych receptur

Danutę Pietrusik i jej córkę Paulinę, łączą nie tylko wspólne korzenie i rodzinne sprawy, ale też wielka miłość do gotowania. Razem wkładają ogrom serca i wiele wysiłku, by przywrócić stare receptury pochodzące z terenów Kodnia i okolic. Za swoją pracę otrzymały już wiele nagród, medali i odznaczeń. Znane są również z tego, iż wprowadzają dawne przepisy na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.
Gmina Kodeń: Rodzinna pasja znajdowania starych receptur

Pasja do gotowania jest w rodzinie Pietrusików przekazywana z pokolenia na pokolenie, gdyż Danutę zamiłowaniem do dobrych smaków zaraziła mama. Kiedy mieszkanka Kodnia, została żoną leśnika, zafascynowała ją kuchnia myśliwska. Wówczas poznała sędziwe panie leśniczyny, które potrafiły przyrządzać dania inaczej niż generalnie na wsi się gotowało. Danuta wspomina: – Z każdym rokiem chłonęłam coraz więcej wiedzy kulinarnej. Zaczęłam wyjeżdżać na festiwale, na spotkania z kuchnią. Później już wspólnie z córką brałyśmy udział w konkursach i to z sukcesem. Zajęłyśmy I miejsce podczas kilku edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów za konfiturę z zielonego orzecha, Sekret Sapiehów czyli wędlinę długo dojrzewającą oraz musztardę jabłkową.

Paulina Pietrusik o swoim hobby mówi: – Inspiratorką w zagłębianie się w kulinarną historię Podlasia jest moja mama. To ona i jej pasja popchnęła mnie w stronę kuchni regionalnej. Nasza rodzina, ze strony mamy i taty, od kilku pokoleń,  związana jest z Kodniem. Mama jest mistrzynią w gotowaniu tradycyjnych dań, od zawsze pragnęła mieć w swojej spiżarni niepowtarzalne smaki. Niekiedy przygotowanie takich produktów jest bardzo pracochłonne i wymaga ogromu serca i umiejętności, niełatwe do zrobienia są m.in. konfitura z zielonych orzechów i berberysu.

Młoda miłośniczka kuchni jest pomysłodawczynią strony na facebooku Frykasy z Kodnia, gdzie można znaleźć ciekawe przepisy, a także relacje z wydarzeń kulinarnych. Wprowadzanie produktów na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa nie jest prostym zadaniem. Panie, by znaleźć dawny przepis, sięgają po stare książki kucharskie, najstarsza, jaką mają w swoim posiadaniu pochodzi z 1826 r. O tradycyjne dania dopytują również, już wiekowych, ciotek. 

Cały artykuł przeczytacie w aktualnym numerze i e-wydaniu Słowa Podlasia, 30/2018


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: czyt →tTreść komentarza: Drewno!. Jednak palenie w kominkach, to marnotrastwo. KOcioł, daje około 3x więcej energii do instalacji z tego samego paliwa. W kominku, ucieka w komin. Taka jest prawda. Ten sezon paliłem drewnem i pół tony węgla~. Drewno, nadal jest ECO i chyba nie da się demagogicznie odwrócić rozsądku. w Tym temacie.Data dodania komentarza: 29.04.2024, 16:53Źródło komentarza: Czekają nas olbrzymie podwyżki cen gazu. Chyba jeszcze nigdy takich nie byłoAutor komentarza: czyt →tTreść komentarza: Brawo. Jak wypadły ćwiczenia z czyszczenia KONi? MógData dodania komentarza: 29.04.2024, 16:48Źródło komentarza: Policja ćwiczyła w janowskiej stadninieAutor komentarza: czyt →tTreść komentarza: Ależ, kajaki są wodoodporne. Ktoś wpadnie i się opije, sam sobie winien. Ujęcie wody niedaleko. Zrzut, buraczkowo wali: jest TAM miejsce, na zbiornik zrzutu/kontrolny. Po co miljony, koparka i ON! Brzegowa oddechnie, może. Karasie dadzą radę, to znaczy, że Biała nie t r u j e. A tak, to wynika, że to trucie i żart rysunkowy Mleczki o tym z zakręconymi rogami. Czysta Rzeka. Przecież nam wszystkim chodzi o DOBRO klubu Tęcza. Czyż nie..Data dodania komentarza: 29.04.2024, 16:44Źródło komentarza: Jaki jest plan na teren nad rzeką? Będą ścieżki i pomost przy stanicyAutor komentarza: ekonomistaTreść komentarza: Trzeba wrócić do węgla i drzewa !!!Data dodania komentarza: 29.04.2024, 13:02Źródło komentarza: Czekają nas olbrzymie podwyżki cen gazu. Chyba jeszcze nigdy takich nie byłoAutor komentarza: ekonomistaTreść komentarza: Trzeba wrócić do węgla i drzewa !!!Data dodania komentarza: 29.04.2024, 13:02Źródło komentarza: Czekają nas olbrzymie podwyżki cen gazu. Chyba jeszcze nigdy takich nie było
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama