Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 6 grudnia 2025 06:55
Reklama
Reklama
Reklama

Powiat Bialski: Pan Bóg tak urządził, że to wszystko jest dla człowieka

Na Lubelszczyźnie i Południowym Podlasiu tradycje związane z Wigilią i Bożym Narodzeniem są wciąż mocno kultywowane. Szczególnie, jeśli chodzi o kulinaria. Tradycyjnymi regionalnymi przepisami podzieliły się z nami przedstawicielka Klubu Rękodzieła Artystycznego z Janowa Podlaskiego Danuta Jówko i Zofia Bobrycka, członkinie Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego , miłośniczki kuchni z gminy Konstantynów oraz Paulina Pietrusik, pasjonatka regionalnej kuchni i założycielka strony "Frykasy z Kodnia".
Powiat Bialski: Pan Bóg tak urządził, że to wszystko jest dla człowieka

W prawie każdym domu okres przedświąteczny wiąże się z gorączkowymi przygotowaniami, sprzątaniem, zakupami. Jedną z najważniejszych kwestii jest jednak przygotowanie świątecznego stołu. Niejedna pani domu zastanawia się godzinami, czym w tym roku zaskoczyć domowników i gości. Sugerujemy, żeby postawić na sprawdzone regionalne przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, którymi zechciały podzielić się z naszymi Czytelnikami pasjonatki gotowania i ekspertki w dziedzinie lokalnej kuchni.

Dzięki pamięci mieszkańców oraz zachowanym przepisom i zwyczajom przygotowywania tradycyjnych potraw, udało im się zgromadzić przepisy, dzięki którym możemy dziś doświadczyć smaków o wielokulturowych korzeniach, a niegdyś były podstawą na świątecznym stole naszych przodków.  Dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem naszej tradycji, dostarcza wiedzy o dawnej kulturze, obyczajach i tradycjach, a świąteczne potrawy przywołują miłe wspomnienia i budzą dobre uczucia. Święta Bożego Narodzenia nazywane były dawniej "Godami" i obejmowały dni od Wigilii do Trzech Króli. Wieczerzę wigilijną spożywano z jednej miski i tylko jedną łyżką, której przez całą wieczerzę nie wolno było wypuścić z ręki. Posiłek składał się z ustalonego zestawu i nieparzystej liczby potraw, z czasem tradycyjną liczbę potraw ustalono na 12 i tak do dziś jest przygotowywane w większości domów.a posiłek składał się z ustalonego zestawu i nieparzystej liczby potraw, z czasem tradycyjną liczbę potraw ustalono na 12 i tak do dziś jest przygotowywane w większości domów.
Tradycyjne regionalne potrawy

 

Cały wywiad przeczytacie w najnowszym numerze i e-wydaniu Słowa Podlasia, nr 51-52

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama