Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 19 maja 2024 08:57
Reklama
Reklama

13 zł za kilogram w marcu, dziś 20 zł. A może być drożej

Ceny drobiu w sklepach nieustannie pną się do góry. Wzrost o jedną trzecią odnotowano w przeciągu zaledwie trzech miesięcy. A może być jeszcze drożej.
13 zł za kilogram w marcu, dziś 20 zł. A może być drożej

Autor: fot. News4Media

Polacy uwielbiają spożywać drób - jedzą go średnio 30 kg rocznie na osobę. Niestety ten rodzaj mięsa znacznie podrożał. Jak podaje portal money.pl, regularna cena fileta z piersi z kurczaka w supermarkecie kosztowała od 13 za kilogram w marcu tego roku. Obecnie kwoty te sięgają nawet 20 zł/kg. Oczywiście można trafić w sklepie na okazję i kupić to mięso w promocyjnych stawkach, jednak regularna cena uległa podwyżce o ok. 30 proc.

Powodem wzrostu jest m.in. rozprzestrzeniająca się po kraju ptasia grypa. Przez nią może być jeszcze drożej - alarmują polscy hodowcy drobiu. To bowiem choroba, która roznosi się bardzo szybko, najczęściej przez dzikie ptactwo, a zatem jest ciężka do kontrolowania.

„Zakażenie następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby.” – podaje Główny Inspektorat Weterynarii.

W kwietniu służby weterynaryjne informowały, o tym, że w Polsce wykryto łącznie 200 ognisk ptasiej grypy. Obecnie jest ich prawie 350. Z tego powodu wybito w naszym kraju już ok. 15 milionów sztuk drobiu, zakazano także jego eksportu. Warto zaznaczyć, że hodowcy będą mogli wrócić do sprzedaży tego towaru podmiotom zagranicznym dopiero po trzech miesiącach od wygaśnięcia epidemii, czyli wykrycia ostatniego ogniska.

Nie powinniśmy jednak obawiać się jeść mięsa drobiowego. GIW uspokaja: „Wirus szybko ginie w produktach drobiarskich poddanych obróbce termicznej.”, czyli po usmażeniu, ugotowaniu czy upieczeniu dania.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: jaTreść komentarza: ruscyData dodania komentarza: 18.05.2024, 20:58Źródło komentarza: Trwa drugi dzień akcji gaśniczej lasu w Wiskach. Czy to podpalenie?Autor komentarza: zodowolonyTreść komentarza: Super, koniec obstrukcji, niech nie wracaja.Data dodania komentarza: 18.05.2024, 20:52Źródło komentarza: Biała Samorządowa kończy dotychczasową działalnośćAutor komentarza: Clark GriswaldTreść komentarza: Brakuje najważniejszej informacji: czy Łoś był trzeźwy. Brakuje też innej, kto został ukarany mandatem karnym? Łoś, leśniczy, nieboszczyk przed zarejestrowaniem zgonu w USC?Data dodania komentarza: 17.05.2024, 14:54Źródło komentarza: Tragiczny finał zderzenia z łosiem. Nie żyje mężczyznaAutor komentarza: Rafuś Bezpłodny MyśliwyTreść komentarza: Jest tych łosiów zatrzęsienie . Dlaczego ta cała zgraja Myśliwców (myśliwych ) nie strzela do Łosiów a ich mięso nie wpier*ala w kiełbasy ? Zapewne dlatego , że mięso łosia jest nie dobre na kiełbasy lepiej sptrzelić sarenkę i dziczka . Nie strzelają dlatego , że jest zakaz strzelania do łosi ale jest też zakaz strzelania do jeleni patrząc przez noktowizor a niektórzy strzelają . Dlatego jeżdzę w nocy przez tereny leśne max 60 km/h .Data dodania komentarza: 17.05.2024, 12:55Źródło komentarza: Tragiczny finał zderzenia z łosiem. Nie żyje mężczyznaAutor komentarza: grażynaTreść komentarza: już dawno tą babe powinni wyrzucić a kontrole to powinna przeprowadzić prokuraturaData dodania komentarza: 17.05.2024, 02:03Źródło komentarza: Prezydent wypowiedział pracę dyrektorce MOPS
Reklama
Reklama