Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 09:34
Reklama
Reklama baner reklamowy word biała podlaska
Reklama

Sekret Sapiehów z Kodnia i Kulebiak Jaglany z Perkowic nagrodzone Perłami

Kulebiak Jaglany z Pracowni kulinariów regionalnych w Perkowicach oraz Sekret Sapiehów – wędlina dojrzewająca Frykasów z Kodnia to dwa dania, które zostały nagrodzone Perłą w tegorocznej edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Lubelszczyzny".
Sekret Sapiehów z Kodnia i Kulebiak Jaglany z Perkowic nagrodzone Perłami
Kulebiak Jaglany z Pracowni kulinariów regionalnych w Perkowicach oraz Sekret Sapiehów – wędlina dojrzewająca Frykasów z Kodnia zostały nagrodzone Perłami

Autor: GOK Biała Podlaska

Od soboty, 24 września do poniedziałku 26 września, w Poznaniu trwała XXI edycja targów Smaki Regionów. Województwo lubelskie otrzymało tam 8 „Pereł” i zajęło II miejsce w ogólnopolskim konkursie na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Jest to rekordowa liczba przyznanych „Pereł” w jednym roku dla Lubelskiego w ciągu całej 21-letniej historii konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

– Bardzo się cieszę z tak dobrego wyniku. Konkursy jak ten, pokazują ogromny potencjał jaki wciąż drzemie w produktach regionalnych i tradycyjnych z naszego regionu. Chcemy, żeby poznała i pokochała je cała Polska – mówi członek zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.

PRZECZYTAJ TEŻ: Nowe Słowo Podlasia już w sprzedaży!

Wśród nagrodzonych w kategorii "Najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy" są dwa frykasy z powiatu bialskiego. To Kulebiak Jaglany z Pracowni kulinariów regionalnych w Perkowicach oraz Sekret Sapiehów – wędlina dojrzewająca Frykasów z Kodnia

– Bardzo się cieszę z tej nagrody. Jest to uwieńczenie naszej wieloletniej pracy i ogromne wyróżnienie. Cieszymy się tym bardziej, że to nasza druga "Perła". Pierwszą zdobyliśmy za musztardę z jabłkiem w 2018 r. – mówi Paulina Pietrusik z Frykasów z Kodnia.

W tegorocznej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” kapituła konkursu przyznała, aż 90 „Pereł” i 5 Kluczy do Spiżarni. Klucz do Polskiej Spiżarni otrzymał Zdzisław Szwed, członek zarządu województwa lubelskiego.

 

Wśród laureatów z województwa lubelskiego, statuetką „Perły” nagrodzone zostały następujące produkty i dania:

 Najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy:

• Karpiarz – Gospodarstwo Rybackie Bełżec;

• Kulebiak Jaglany – Pracownia kulinariów regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska;

• Beza – Cukiernia z Ostrowa Lubelskiego;

• Pieróg (pieczony) z makiem i marchewką – Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic;

• Czereśnie suszone bez pestek – Gospodarstwo Ekologiczne Vita Natura;

• Sekret Sapiehów, wędlina dojrzewająca – Frykasy z Kodnia.

 

 Najlepsze danie i potrawa regionalna i tradycyjna:

• Szynka Pascha pod kołderką z kapusty kiszonej – KGW Swańki z Wyryk;

• Nadwiślańska zupa z suma + gulasz barani z Janowca z plackami słomianymi – Restauracja Czarna Dama Janowiec.

Przeczytaj:

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama